Varför är e-sport så populärt?

I slutet av maj 2023 fattades ett historiskt beslut när Svenska e-sportförbundet röstades in i Riksidrottsförbundet. Omröstningen föregicks av förhandlingar där Svenska e-sportförbundet argumenterade för att e-sporten redan idag klassificeras som idrott i mer än 50 länder, och att det i många förbund (cykel, fotboll) redan utövas virtuell idrott. Svenska e-sportförbundet har tidigare fått nobben vid ett antal tillfällen vilket gör beslutet till en extra viktig milstolpe. Medlemskapet innebär att e-sporten får ökad status inom idrottsliga sammanhang i Sverige, och förhoppningsvis kan växa och locka nya spelare och entusiaster. I den här artikeln talar vi närmare om varför e-sport är så populärt.

Flexibilitet

En av de huvudsakliga aspekterna bakom e-sportens popularitet är flexibilitetsfaktorn. Eftersom sporten äger rum i virtuella rum med hjälp av digitala enheter kan man spela hemifrån bortom geografiska områden och tidszoner oavsett om det rör sig om CS: GO eller poker (ett par framträdande e-sporter). Detta hade varit långt ifrån möjligt utan den omfattande digitala förvandling som gamingindustrin genomgått. Inom till exempel poker var landbaserade anläggningar länge de enda platserna man kunde ägna sig åt detta klassiska spel (förutom i privata hem så klart). Under tidigt 90-tal började pionjärer inom området mixtra med enklare webbsidor där man kunde spela poker. Spola fram till tidigt 2000-tal så står vi inför ett landskap där mer avancerade digitala plattformar börjar dyka upp. Idag finns pokerprodukter- och tjänster enkelt tillgängliga på plattformar som PokerStars som erbjuder flexibilitet för spelare enligt ovan utan att tumma på kvalitet och användarvänlighet. Vad framtiden har i sitt sköte återstår att se, men branschexperter vittnar om att AI och VR-teknik kommer att spela en allt större roll.

Sammanhållning

Precis som inom andra idrottssammanhang är e-sport något som väcker engagemang och passion. Inbitna e-sportare är ofta lojala mot sina favoritspel, oavsett om det är FIFA-spel eller League of Legends, och de utbyter gärna erfarenheter och tips med andra. Det innebär att det snabbt bildas så kallade communities både i virtuella och fysiska rum som chattrum och gamingmässor. Där kan likasinnade e-sportare mötas för att diskutera sina intressen och locka nya anhängare. E-sporten är därmed långt ifrån den isolerade solo-aktivitet som dess kritiker gärna påpekar. Den som vill och kan, har alla möjligheter i världen att sammanstråla med andra fantaster och ingå i det community som passar honom eller henne bäst. På plattformar på nätet som Twitch och Mixer kan fans dessutom interagera inte bara med varandra utan med sina favoritspelare, samt kolla deras streams och ta del av strategiska och taktiska punkter.

Lätt att integrera sig

Många traditionella sporter kan vara exkluderande till sin natur. Den som vill lära sig fotboll eller hockey måste exempelvis ha vissa grundförutsättningar vad gäller fysisk uthållighet och kondition. Fördelen med e-sport är att den är mer inkluderande jämfört med andra sporter. Här spelar kön och fysisk förmåga en sekundär roll när det gäller att bli skicklig. Som e-sportare måste du givetvis träna intensivt och hårt för att nå toppen. Faktum är dock att e-sport är betydligt mindre fysiskt krävande än låt säga basket. Inom den digitala världen är jämlikheten spelare emellan därmed större och alla kan få en ärlig chans att i vart fall pröva lyckan.

Mer medieutrymme

E-sporten var länge en doldis inom idrottssammanhang och brukade i princip enbart diskuteras av, och vara intressant för inbitna fans och entusiaster. I takt med att allt fler fått upp ögonen för vad e-sport är, och att den vunnit status i form av medlemskap i riksidrottsförbund runt om i världen har mediebevakningen också ökat och blivit bredare till sin art. Det senare är en given faktor för varför e-sport är alltmer populärt. Professionella team och spelare får nu inte enbart utrymme på webbplatser som Twitch utan även i traditionell media i form av tidningar, radio och tv. Publiken får därmed en större inblick i e-sportvärlden och kan därutöver följa turneringar och evenemang genom live streaming och e-sport TV. Den kan också diskutera sådana events på sociala medier och i olika chattrum och communities på exempelvis Reddit.

Leave a Comment