Trender inom eSport 2023 – vad kan vi vänta oss?

De flesta som är intresserade av TV- och datorspel alternativt betting vet att spelen blir alltmer populära för varje år som går. Så, vad kan vi förvänta oss att se för trender inom eSport 2023? Kommer tillväxten att fortsätta, eller kommer intresset att svalna? Det ska vi reda ut i den här artikeln där vi tar pulsen på en av de snabbast växande sporterna i världen.

Ökade krav på stabil uppkoppling

En trend som vi kan förvänta oss att se är att spelare kommer att ställa ännu högre krav på att internetuppkopplingarna förblir stabila. Det är få saker som är så irriterande som när uppkopplingen dör mitt under en pågående match eller tävling.

Just opålitliga internetuppkopplingar var något som stod i centrum nyligen då den regerande världsmästaren i Formel 1 – Max Verstappen – kopplades ner från sin stint i det virtuella Le Mans 24h rejset. Det fick nederländaren att rasas och kalla turneringen för en clownshow.

Säkerheten i fokus inom eSport 2023

Den ovan nämnda turneringen var i sanningens namn något av ett praktfiasko. Vid flera tillfällen fick förarna se rödflaggor vilket innebär att de måste stanna. Problemet var att flaggorna inte var en del av planen eller den faktiska tävlingen.

Arrangörerna uppgav att de var utsatta för cyberattacker, så kallade DDoS attacker. Det innebär att de cyberkriminella försöker överbelasta en server genom att rikta orimligt mycket trafik ditåt. För att genomföra attacken används botnet som består av flera miljoner enheter som samtidigt anropar datasystemet.

Den här typen av attacker är otrolig svåra att bemöta och försvara sig mot, men ska eSporten fortsätta att växa och vara populär måste cybersäkerheten göras till ett fokusområde.

Mer och mer betting på eSport

I takt med att eSport blir alltmer accepterat som en sport likt andra idrotter så som fotboll och hockey, tilltar intresset för betting på aktuella evenemang. Det syns tydligt i en artikel som publicerades i Globenewswire. I texten framkom det att det skattade värdet av all betting på eSport under 2021 uppgick till hissnande 10 030 miljoner amerikanska dollar.

Den summan är hög, men det slutar inte där. En tillväxt på över 100 procent till 23 760 miljoner dollar förväntas fram till och med 2028. Men det är inte enbart i termer som pengar spelandet på eSport växer.

Spelbolagen fortsätter att vara innovativa och erbjuder numera massor av specialmarknader. Precis som på fotboll, där du kan spela på hur många hörnor det kommer bli i en match, vem som gör nästa mål eller huruvida en spelare får ett kort, kan du spela på specialodds inom eSport.

Exempelvis kan spelare lägga ett vad på vem som dödar den första draken eller vem som dödar den första baronen. Har du som spelare en egen önskan? I så fall kan du ofta vända dig till kundsupporten och få ditt önskemål om spelet realiserat.

Den stora frågan är: hur kommer den här trenden påverka de klassiska spelen hos spelbolagen? Exempelvis är det många som tidigare har uppskattat att testa lyckan mot dealern på live blackjack hos ett svenskt nätcasino. Kommer de pengarna att hamna där även i fortsättningen? Eller kommer de att förskjutas mot eSports betting?

En bättre upplevelse vid strömning

En stark trend inom eSport 2023 som kan få ny fart med den senaste tekniken är live strömningen. Det är många som kikar på matcherna med kommentatorer via Twitch och liknande. Med hjälp av ny teknik i form av artificiell intelligens kan en sådan upplevelse förbättras ytterligare.

Nvidia, som är mest känt för att ha skapat grafikprocessorn har under inledningen av 2023 blivit något av en snackis. Bolaget arbetar bland annat med att utveckla teknik för IoT och självkörande bilar, men det är inom AI som de stora rubrikerna har återfunnits.

Anledningen är att deras nya produkt, RTX Video Super Resolution, kommer att släppas för de två webbläsarna Chrome och Edge i februari. Vad innebär det? Jo, upplösningen på videos kommer att bli otroligt mycket bättre. Därmed kommer användarupplevelsen för dem som gillar att se på strömmade tjänster att bli ännu bättre.

Som om inte den högre upplösningen kan få tittarna att stanna vid skärmarna, så har en ny AI utvecklats för att förbättra kontakten mellan en person som strömmar och hans eller hennes publik. Det blir användbart när kommentatorn syns på skärmen samtidigt som matchen. Genom tekniken från Nvidia kommer ögonkontakten inte att brytas när presentatören vänder sig mot sina noteringar.

Tekniken skulle kunna förmedla en starkare känsla av närvaro från programledaren. Troligtvis kan det bidra till att ännu fler upplever eSport-sändningar som positiva och professionella.

Leave a Comment