Streaming populärare än tv för att sända e-sport

Streaming populärare än tv för att sända e-sport

E-sport har snabbt vuxit på den senaste tiden och den drar hela tiden till sig nya utövare och åskådare. Det som tidigare var en hobby har idag blivit en mycket lukrativ karriär för de mest hängivna spelarna. Så om nu denna sport är så populär, hur kommer det sig då att den inte visas på tv? Jo, det är så att denna unga sport har hakat på andra sätt att nå ut till sina tittare, dvs. via streaming. När det tidigare var så att en sport var tvungen att visas på tv för att kunna nå ut till många går det idag att nå ut till tittare över hela världen genom att skaffa sig en egen kanal på någon av de streamingplattformar som finns på nätet.

Populär gren inom e-sport

En populär gren inom e-sport är poker. Att spela poker online började bli populärt redan på 1990-talet men det var under 2000-talet som den riktiga pokerboomen satte i gång. Det blev inte bara populärt att spela online utan nu ville många även delta i turneringar. Pokerproffs blev det nya drömyrket för många som satt framför sin dator för att träna upp sina färdigheter. I och med att intresset ökade skapades också ett behov att kunna titta på poker. Under 2010-talet sändes en rad olika tv-shower på tv, både de som visade turneringar och de som var mer som reality-tv där man följde ett gäng pokerspelare i deras vardag. Idag har det vuxit fram andra kanaler för att visa poker. Intresset är fortfarande stort och idag är det plattformen Twitch som är den som är störst på att visa poker. Där går det att titta dels på liveturneringar, dels på pokerproffs som lär ut och delar med sig av tips på hur man spelar. En av de mest framgångsrika på kanalerna drivs av Fintan Hand. Som medlem i Team PokerStars har han gott om bra tips att dela med sig av under smeknamnet EasyWithAces.

Streaming populärare än tv för att sända e-sport

Populär svensk

Under 2000-talet har e-sport växt något enormt och behovet att visa e-sport på tv eller streaming har också ökat. När det gäller e-sport är det dock streaming på internet som har tagit första platsen. E-sporten är ung liksom dess publik. Det här är människor som är vana att leva en stor del av sitt liv på internet och det faller sig därför naturligt att de även tittar på sin favoritsport online. Precis som för poker är Twitch den största plattformen för att streama e-sport. Youtube, den gamla jätten när det gäller streaming, har till och med skapat en helt egen site för just e-sport: Youtube Gaming. Trots att det var på just Youtube som e-sporten började uppmärksammas är den idag inte längre störst. Uppmärksamheten för streamad e-sport började bli stor under den första delen av 2000-talet. Då började en del hängivna tv-spelare att lägga ut klipp där de filmade sig själva när de spelade. En av de största är svenska PewDiePie som i dagsläget har 109 miljoner följare på Youtube. Det var en kombination av humor och kunskap som fick honom att nå ut till många tittare. Idag finns tusentals influencers som kör med samma stil, där det typiska är att de visar upp sitt spel och sen sina egna reaktioner på det som händer på skärmen.

Egna turneringar och ligor

I takt med att tv- och onlinespel fick allt fler utövare började det även att arrangeras turnering – från början mest amatörmässigt men intresset gjorde att det snart ordnades professionella turneringar. Spelutvecklarna var så klart drivande till att göra sporten populär. Idag utspelar sig de stora turneringarna på arenor med tiotusentals i publiken. Mellan turneringarna spelas ligor. Sverige har utmärkt sig som en stor e-sportnation. Förutom att ha världens största influencer inom sporten, PewDiePie, har vi även flera framgångsrika lag och enskilda spelare. Speciellt spelet Counter-Strike: Global Offensive har varit framgångsrikt. Lag som Ninjas in Pyjamas har gjort sig kända inte bara hos anhängare av e-sport. Counter-Strike: Global Offensive arrangeras i Svenska Elitserien CS:GO. Där spelar lag som Lemondogs, Familia och Lilmix. Matcherna streamas på Twitch varje tisdag, onsdag och torsdag. Även andra, mer traditionella sporter visas alltmer via streaming. De största sporterna som fotboll och Formel 1 visas ofta via någon av streamingkanalerna för tv, som Cmore eller Viaplay. Men det börjar även dyka upp streaming andra kanaler.

Leave a Comment